Voorbereiding

24 juni 2021

Beste volgers,
nog slechts zes weken scheiden mij van zaterdag zeven augustus, de dag waarop ik om 11 uur zal beginnen fietsen tegen Duchenne en voor de jongens. Vertrekpunt: Kleine Wijnbergstraat in Wevelgem.
Misschien mag ik even onder de aandacht brengen dat er (opnieuw) kan gedoneerd worden op het rekeningnummer van de VUB: BE 51 0013 6779 3562.
Vergeet zeker niet in het vak 'vrije mededeling' de code GIFT PR13 in te vullen opdat de mensen van de dienst financiën van de VUB zouden weten voor welk goed doel u doneerde. ALLE GIFTES worden INTEGRAAL besteed aan het onderzoek van de professoren VandenDriessche en Chuah en hun team naar de toepasbaarheid van gentherapie op onder andere DMD.
Zoals vorig jaar zijn ook dit jaar giftes vanaf 40 euro fiscaal aftrekbaar. Hiervoor zal u in het voorjaar van '22 een fiscaal attest bezorgd worden door de Vrije Universiteit van Brussel.
Ik wil nu al iedereen die (opnieuw) zijn steentje wil bijdragen aan dit goede doel danken uit de grond van mijn hart en in naam van alle jongens, mannen, meisjes en vrouwen die lijden aan de spierziekte van Duchenne. U maakt er mij blij mee maar nog veel belangrijker is dat u hen ermee helpt!
Ik zou van de gelegenheid ook nog willen gebruik maken om het rittenschema van de tocht te geven. Let wel, dit is niet meer dan een indicatie, er kan veel gebeuren tijdens de tocht waardoor ik enigszins van dit schema zou (moeten) afwijken. Maar het geeft u in ieder geval een idee.


WEVELGEM - SANTIAGO DE COMPOSTELA.
07-08: Wevelgem - Tournai - Cambrai: 105 km
08-08: Cambrai - Saint-Quentin - Noyon: 106 km
09-08: Noyon - Compiègne - Méru: 104 km
10-08: Méru - Rambouillet: 97 km
11-08: Rambouillet - Chartres - Châteaudun: 100 km
12-08: Châteaudun - Vendome - Tours: 115 km
13-08: Tours - Châtellerault - Poitiers: 123 km
14-08: Poitiers - Mansle: 100 km
15-08: Mansle -Angoulême - Bourdeilles: 104 km
16-08: Bourdeilles - Proissans: 88 km
17-08: Proissans - Rocamadour - Espédaillac: 91 km
18-08: Espédaillac - Cordes sur Ciel: 96 km
19-08: Cordes sur Ciel - Albi - Saint Sulpice la Pointe: 83 km
20-08: Saint Sulpice la Pointe - Pellefigues: 108 km
21-08: Pellefigues - Lourdes: 116 km
22-08: Lourdes - Lourdes: kaars branden voor de jongens: 0 km
23-08: Lourdes - Aramits: 86 km
24-08: Aramits - Aribe (Spanje): 83 km
25-08: Aribe - Pamplona: 60 km
26-08: Pamplona - Logrono: 100 km
27-08: Logrono - Belorado: 94 km
28-08: Belorado - Castrojeriz: 107 km
29-08: Castrojeriz - Sahagun: 89 km
30-08: Sahagun - Veguellina de Orbigo: 91 km
31-08: Veguellina de Orbigo - Vega de Valcarze: 115 km
01-09: Vega de Valcarze - Xuxilde: 102 km
02-09: Xuxilde - SANTIAGO DE COMPOSTELA: 90 km
03-09: Santiago de Compostela - Fisterra: 87 km
Totaal circa: 2.600 km

19 mei 2020

ik heb zojuist een voor mij zeer moeilijke en pijnlijke beslissing genomen: ik heb definitief een punt gezet achter mijn plannen om deze zomer naar Santiago de Compostela te fietsen in het kader van mijn project 'Cycling against Duchenne'.
Omdat het nog altijd koffiedik kijken is hoe de situatie zal geëvolueerd zijn deze zomer wou ik niet langer blijven balanceren tussen hoop en vrees, wat natuurlijk geen ideaal scenario is om je in alle rust te kunnen voorbereiden op je tocht. De grenzen kunnen dan al wel weer open zijn, je moet ook de zekerheid hebben om aan overnachtingsadressen, eetgelegenheden enz. te geraken en indien het virus nog altijd het doen en laten van de mensen bepaalt, lijkt me dit ook geen prettige gedachte om onder die omstandigheden te moeten pelgrimeren. En je weet natuurlijk ook niet of er opeens een nieuwe opstoot van het virus komt waardoor je misschien ergens onderweg geblokkeerd raakt. Kortom, te veel onzekerheden en vragen over wat de zomer brengen zal. De nieuwe vertrekdatum voor Compostela zal nu (vermoedelijk) zaterdag 1 mei 2021 worden. Hoe pijnlijk de beslissing ook is geweest, met m'n tocht uit te stellen tot volgend (voor?)jaar, heb ik dan weer het voordeel dat de kathedraal van Santiago de Compostela tegen 2021 volledig gerestaureerd zou moeten zijn en weer toegankelijk voor bezoekers. Een nadeel is dan weer dat het volgend jaar waarschijnlijk TE druk zal zijn op de camino omdat het dan een heilig jaar is en er een pak pelgrims die dit jaar hun tocht hebben moeten afgelasten, wellicht ook dan hun pelgrimage zullen maken.

Ik zal nu mijn pijlen richten op een fietstocht rond België, Nederland en Luxemburg, ook in het kader van 'Cycling against Duchenne'. De vertrekdatum blijft zaterdag 15 augustus. Deze tocht zou ongeveer 2000 km lang zijn.

Mocht ook dit niet mogelijk blijken, zou ik dan, niet meer in het kader van 'Cycling against Duchenne', maar zeg maar als troostprijs voor mezelf, nog eens rond België fietsen.

Ik hoop dat jullie begrip kunnen opbrengen voor mijn beslissing en ik hou jullie op de hoogte van wat het zal worden deze zomer.

3 maart 2020

Vandaag lagen mijn credential (stempelboekje) en geloofsbrief in de bus. Heb ze laten opsturen omdat ik op de pelgrimsviering in Mechelen niet aanwezig kan zijn.

Voor wie niet vertrouwd is met de camino een woordje uitleg: in dat stempelboekje moet ik iedere dag een stempel laten zetten, bv. van de plaats waar ik overnacht en aan de hand van die stempels kan ik dan in Santiago aantonen dat ik minstens de laatste tweehonderd kilometer gefietst heb tot daar en dan krijg ik mijn compostolaat. Dit is een soort akte waarop ze bevestigen dat ik de pelgrimstocht volbracht heb. Op zich heeft deze akte uiteraard geen enkele waarde, maar voor mijzelf zal ze des te meer emotionele waarde hebben.
De geloofsbrief verklaart dat ik de tocht maak als plegrim en dus uit religieuze en of spirituele beweergredenen, en niet als gewone fietser bv. Deze brief moet mij, wanneer ik geen slaapplaats vind, toegang geven tot abdijen, kloosters, pastorijen en dergelijke om daar dan de nacht door te brengen. Geestelijken zijn namelijk moreel verplicht om pelgrims in nood bij te staan. Dit is althans de theorie, in hoeverre deze strookt met de realiteit valt nog af te wachten.
Zal nu volgende maand zelf nog eens naar het Vlaams Compostelagenootschap rijden om mijn Jacobsschelp, het zichtbare kenmerk van een pelgrim, op te halen. Die wordt namelijk niet opgestuurd wegens te breekbaar. Nu heb ik toch al twee van de drie attributen waarmee ik mij als pelgrim kan identificeren.

De tocht komt weer een stukje dichterbij...